Ontspannende behandeling

U kunt hierbij denken aan de "ontspanningsmassage" zoals u die krijgt in de sauna. Een massage met vastgestelde handgrepen volgens een vast patroon. In mijn praktijk betekent een ontspannende behandeling meer dan dat. (Als u puur een ontspanningsmassage wilt zonder dat u klachten hebt wil ik u deze van harte geven, maar deze behandeling valt niet onder de vergoedingen van de aanvullende verzekering.)

Stress

Bij spanning wordt al snel gesproken over stress. Wat is dat eigenlijk? Stress is Engels voor spanning, geestelijke druk. Stress geeft de mens door het vrijkomende hormoon adrenaline de benodigde energie om uitdagende of bedreigende situaties tot een goed einde te brengen. Je moet iets gaan doen om deze vrijgekomen energie in het lichaam te ontladen, je kan en moet in actie komen. Stress kan zowel positief als negatief uitwerken op lichaam, geest en in gedrag.

Positieve spanning ervaren we als we dingen gaan doen die we leuk vinden of als we een zelfgekozen doel in het leven nastreven. Je kan doorgaan zonder moe te worden, het geeft je energie, een kick, je komt in een flow, je wordt er blij van. Je hebt vertrouwen in jezelf en de overtuiging dat je kan wat je doet. En vaak doen we ook precies wat goed is: je geeft jezelf regelmatig een cadeautje door er eens uit te gaan, even niets te doen, te ontladen.

Negatieve spanning ervaren we als we dingen moeten doen die te hoog gegrepen zijn, waar we geen zin in hebben, langdurig onder hoge tijdsdruk staan, door moeilijke omstandigheden in relaties of werk. Je twijfelt aan je kunnen of weet zeker dat je het niet kan. En ga je er al eens uit dan kan je de problematiek niet thuislaten.

Adrenaline en andere hormonen maken het lichaam klaar voor actie. De hartslag en de bloeddruk gaan omhoog en de spierspanning stijgt. Je bent klaar om te vechten of te vluchten. In onze moderne tijd hoeven we dat gelukkig niet vaak te doen. Maar omdat we blijven zitten en de vrijgekomen energie niet gebruiken slaat deze neer in het lichaam. Hebben we dagelijks voldoende beweging dan gebruiken we deze opgeslagen energie alsnog. Gunnen we ons langdurig geen tijd voor sport of beweging dan raakt ons gehele systeem ontregelt en ontstaan klachten.

Lichamelijke en psychische klachten uiten zich bijvoorbeeld in moeheid, hoofdpijn, hoge bloeddruk, depressie, angst, lusteloosheid of overgevoeligheid. Je kan je ook anders gaan gedragen: meer of minder eten, ongeduldigheid, burn-out verschijnselen of gebruik van alcohol of drugs.

De behandeling

Uit bovenstaande gegevens kan u begrijpen dat een goed gegeven ontspannende behandeling zowel lichamelijk als geestelijk door moet werken. En tegelijkertijd mogen de toegediende prikkels geen overprikkeling van het toch al overgevoelige systeem geven.

Om dit te bewerken zal ik u vragen uw aandacht bij uw lichaam en ademhaling te houden gedurende de tijd van de massage. Hierdoor komt u los van het (malende) proces in uw hoofd en wordt u zich bewust van de aanwezigheid en gevoeligheid van uw lichaam en het gevoel dat ontstaat als uw lichaam opgehoopte spanning kan laten wegvloeien door de juiste aanrakingen. Ik hoop dat u gaat voelen dat u in uw lichaam woont en dat u als bewoner verantwoordelijk bent voor de verzorging van uw woning. Pas als uw huis in goede staat verkeert kan het u voldoende bescherming en veiligheid bieden. Dan kunt u bij tijd en wijle veel van uzelf vragen omdat u thuis tot rust kunt komen.

Door meerdere massagetechnieken afgestemd op uw lichaam toe te passen hoop ik dat u weer blij wordt met uw lichaam, dat het lichaam weer kan gaan doen wat u wilt en dat lichaam en geest een hernieuwde balans vinden. Uiteraard kan dat niet in één behandeling bewerkstelligd worden. Maar het kan u wel een aanzet geven tot verandering en heling.

Praktijk Tineke van Rijssel
Hoofdweg 10E
2908 LC Capelle aan den IJssel


Mobiel 06-23425087
Mail: tinekevanrijssel@gmail.com

Aanzicht praktijk

Praktijkgegevens
AGB zorgverlenerscode 90 - 039005
AGB praktijkcode 90 - (0)17494

Bankrekening NL61INGB0007829829

Kamer van Koophandel nummer 29048680

Aangesloten bij de BATC onder nummer BR 01249

Aangesloten bij BATC